Thai Masszázs a THAI MOONLIGHT masszázs szalonban

 

Jöjjön el egy pihentető, regeneráló masszázsra hozzánk!

 

A thai masszázs segít Önnek visszaszerezni frissességét, enyhíti fáradtságát, sőt fájdalmat is képes csillapítani. Nyugtatja, serkenti a lelket és a testet. A thai masszázs javítja a vérkeringést és a nyirokkeringést, így könnyebb a szervezet méregtelenítése is. A masszázs stimulálja a vegetatív idegrendszert, a belső szerveket. A masszázs során érzéssel végzett nyújtások és húzások oldják az izmok és az ízületek merevségét, feszültségét, növelik a test rugalmasságát. Masszázs után frissnek és ruganyosnak érezzük magunkat. Érezhető, mennyivel könnyebben mozgunk! Izmaink merevsége, betokozódása megszűnik.

 

Masszázsszalon a Belvárosban, a Blaha Lujza tér és az Astoria között

 

Masszázs szalonunkban igyekeztük megteremteni a teljes relaxációhoz szükséges feltételeket: a kellemes megvilágítás, a csendes meditatív zene, a lágy keleti illatok, a legfinomabb teák nagy választéka mind nyugtatólag hatnak. Hagyja maga mögött a nagyváros zaját! Nálunk rálelhet a tökéletes pihenésre, ellazulásra.

 

Elhivatott masszőrök - valódi thai masszázs

 

Masszőrjeink gyermekkoruktól fogva a masszőri pályára készültek. Szigorú elméleti és gyakorlati képzés után kezdték meg egészségvédő munkájukat először Thaiföldön a legrangosabb thai masszázs-centrumokban, majd ezt követően érkeztek Európába. Hazánkban is már több éve adják bizonyságát annak, hogy milyen magas színvonalon sajátították el a masszázs egészségmegőrző tudományát.

 

A masszázs a civilizációs ártalmak egyik ellenszere

 

Hogyan is élünk

 

A modern társadalmak jóllehet jelentősen növelték az életszínvonalat az utóbbi száz évben, számos előnyt, anyagi gazdagodást képesek biztosítani (ígérni), ill. folyamatosan még nagyobb gazdagság, kényelem elérésére ösztönöznek bennünket, de az anyagiság köré épülő életmód a vele járó feszültséggel, állandósult félelmekkel, stresszes, az egészséget szinte tagadó életmóddal mindezen előnyt képesek teljesen elvenni tőlünk, vagy azt élvezhetetlenné teszik.

 

A mindennapi küzdelemben kicsúcsosodó rohanó életmód vitathatatlanul az emberi élet, ill. életminőség ellen hat, és a mindezzel együtt járó pusztító (állandó) lelki nyomás, a stressz, a kevés testmozgás, a helytelen testtartás és az egyoldalú fizikai megterhelés, a relaxáció hiánya aszimmetrikus-túlfeszített izomtónus kialakulásához vezethet. A különböző izomcsoportok, így különösen a nyaki és vállizmok akaratlan, tartós feszülése akadályozhatja az agy vérellátását, ami a kognitív funkciók általános elgyengüléséhez vezethet, de okozhat fejfájást, emésztési panaszokat, depressziót, fáradékonyságot, általános energia-hiányt, indokolatlan agressziót, vagy csökkentheti a tűrő-, ill. ellenállóképességet.

 

Sajnos a modern ember nem tulajdonít különösebb jelentőséget ennek a teljes mértékben ismert és a régi korok emberei által figyelemmel kísért hatásmechanizmusnak, a masszázsnak. Nem vizsgálja meg rendszeresen a testén, lelkén keletkező jeleket, nem törekszik tudatosan a káros körülmények kivédésére. Sokszor annyira elhanyagolja az egészségével való törődést, hogy testi-lelki leromlását csak későn veszi észre.

 

Így aztán az anyagi előremenetel sokszor lelki-testi leépüléshez vezet, amely aztán legjobb esetben csak hasznavehetetlenné, értéktelenné teszi az oly kedvelt tárgyainkat, gazdagodásunk jelképeit, szórakoztató termékeinket. Rosszabb esetben életünk, egészségünk, emberi és családi kapcsolataink fordulnak végzetesen rossz irányba.

 

Elődeink is alkalmazták már a masszázst


 Az emberi tevékenység és civilizáció jelenlegi tudásunk szerint több ezer éve - az első írásos emlékek szerint már Kr. előtt 4000 óta - ismeri, igényli és alkalmazza a különböző akupresszúrás technikákat, amelynek egyik elismerten rangos válfaja a thai masszázs.

 

Az emberiség hamar rájött, hogy a masszázs az egyik legkellemesebb, ám teljesen természetes módszer a betegségek megelőzésére és gyógyítására. A masszázsterápia nem csak az izmokat, a bőrt és a vérkeringést frissíti fel, hanem egyértelműen kedvező hatást fejt ki az idegrendszerre is. A masszázs aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ezzel ellensúlyozza a test stresszre adott negatív válaszreakcióit, feloldja az izmok akaratlan feszülését, lehetővé teszi a normális szívritmus, vérnyomás és keringés helyreállását.

 

Masszázs az élővilágban


Talán meglepőnek tűnhet, de az élővilágban is megtalálhatjuk a masszázs igényét, így például a macskaféléknél tapasztalható, ahogyan rendszeres nyújtózkodási "gyakorlatokat" végeznek, hajlító, vagy éppen lazító mozdulatsorokat ismételnek pihenésük közben. További példa, ahogy a főemlősök gyakran egymás testét simogatják, nyomkodják, ill. lazító, játékos mozdulatokat végeznek. Ugyanakkor háziállataink is jól példázzák, mennyire szeretik és igénylik a testi törődést, a jószándékú fizikai kontaktust.

 

A masszázs gyógyító hatása


A masszázs képes megelőzni számos civilizációs és degeneratív betegség kialakulását, enyhíti, gyógyítja a panaszokat, ill. erősíti és támogatja az emberi szervezet. Sokszor tapasztalhatunk hihetetlen eredményeket a masszázs kezelések során, mint például a masszázs öngyógyító képességét. Nem utolsósorban a jól végrehajtott, gondos és személyre szabott masszázs revitalizál, pozitív életszemléletet, testi-lelki felfrissülést eredményez, oldja a - korunkban sajnálatosan a napi élet állandó részévé vált - stresszt.

 

A történetiség teljessége és igénye nélkül elmondhatjuk, hogy a masszázs folyamatosan fejlődő, elterjedő egészségvédő tevékenység volt és maradt is. A masszázs szó keletkezését, eredetét pontosan nem ismerjük. A kutatások szerint származhat egyaránt a görög massein (dörzsölni, gyúrni), a francia massage, a héber mases és az arab mass (kézzel simogatni, nyomni) szavakból egyaránt.

 

Kétséget kizáró módon igazolt, hogy - nyilván a kor egyébként is magas szinten művelt orvostudománya miatt - az ókori Egyiptomban ismerték az emberi test akupresszúrás igényeit és felismerték a masszázs jelentőségét. Ennek egyik bizonyítéka egy egyiptomi orvos sírkamrájában talált közel 5000 éves falfestmény, amelyen jól látható, ahogy masszőrök talpmasszázst végeznek.

 

A Krisztus előtti 3. századból származik az egyik legrégebbi kínai orvostudományi irat, az un. Sárga Császár Belgyógyászati Könyve (Huang Ti Nei Ching), mely mind a mai napig kiinduló pontként szolgál az ázsiai típusú orvoslást hivatásszerűen űző szakemberek számára. A Sárga Császár Belgyógyászati Könyve a Yin-Yang elven és az öt elem tanon kívül részletes meghatározásokat ad az anatómiai összefüggésekről, de kitér az egyes légzéstechnikákra, ill. masszázsra.

 

Ismeretes, hogy az ókori Kínában a masszázst orvospapok végezték, melyet a test aktív és passzív tornájával (Tai Chi) kombinálták. Ekkortájt a masszázzsal főként idegi és vérkeringési problémákat kezeltek. Ebből az időszakból származik az akupresszúra (ujjnyomásos pont masszázs) tudománya is.

 

Kong-fu-Ce feljegyzései leírják, hogy a masszőröket hosszú éveken át képezték, a masszázstechnikák és az emberi test működésének titkát gondosan őrizték. A masszázs mindig is része volt a hagyományos kínai orvoslásnak, és az akupunktúrás pontokon keresztül teremtette meg a belső szervek egymás közötti egyensúlyát.

 

A kínai írásos forrásokat időben messze megelőzően, Kr. e. IV. évezredből származnak a legősibb indiai masszázs leírások

 

India átfogó, holisztikus szemlélettel és ismeretekkel rendelkezett az egészség megőrzés területén is. India az akkori ismert világ legfejlettebb egészségi központja volt. Az emberi egészség ismeretéről tanúskodó épített fürdői voltak, nagy jelentőséget tulajdonítottak a sportnak, a jógának, amelyet a masszázs egészített ki. Indiában hozták létre az első, mai fogalmaink szerint már szakosodott egészségügyi intézménynek minősülő kórházakat, mely akkor még kizárólag az uralkodó osztály és a védelmi szervek tagjai számára volt elérhető. A masszázs ekkor nemcsak egészségmegőrzést, hanem rituális célokat is szolgált.

 

Kr. e. 1800 táján jelent meg az ajurvédikus kezelési mód, mely gyógykezelések elmaradhatatlan részét képezi a masszázs. A szanszkrit ajurvéda kifejezésben két szótőből ered: az ayus és a vid, azaz az élet és a tudás. Az ajurvéda - a hosszú élet tudománya és a holisztikus gyógyítás ősi forrása - az egészséget úgy tekinti, mint a test, a szellem és a lélek harmonikus összjátékát, egységét és tartalmazza mindazokat a testi, szellemi, érzelmi és spirituális szempontokat, amelyek nélkül nem képzelhető el gyógyítás. A „tudás tudományaként" is emlegetett eljárás olyan módszereket, eljárásokat foglal magába, mint a pszichológia, asztrológia, dietetika, a gyógynövényekkel, különféle orvosságokkal és mantrákkal végzett gyógyítás. Mindez a tudás a védáknak nevezett, több ezer éves hindu könyvekben maradt ránk.

 

A Thai masszázs rövid áttekintése

 

Thaiföldre - a legtöbb mérvadó leírás szerint - Indiából került át a buddhizmussal együtt a masszázs tudománya Kr. e. 3-4. században. A thai masszázs első ismert atyjának egy észak-indiai orvost: Jivaka Kumar Bhacca-t tekintik, aki Buddha barátja és kortársa volt és akiről a buddhista szent iratok, a páli kánon (Tripitaka) is megemlékeznek. A legendás hírű ajurvéda, ásványokkal, gyógynövényekkel,különleges technikákkal gyógyított és megalapította Chiang Mai-ban az első ilyen gyógymódokat használó kórházat. Az évszázadok során a thai masszázst nem pusztán tradícióként, hanem élő tudományként, az egészségtudatos életmód részeként fenntartották és fejlesztették.

 

A thai masszázs egyszerre nyugtatja és serkenti a lelket, a testet. A test meghatározott pontjaira irányuló masszázs elősegíti a teljes feszültség-oldást és relaxációt, ellazít, sőt a fájdalmat is képes csillapítani.

 

A thai masszázs az energiavonalak, meridiánok kezelésével javítja a vérkeringést és a nyirokkeringést, amely által könnyebbé válik a szervezet méregtelenítése, stimulálja továbbá a vegetatív idegrendszert, a belső szerveket, elősegíti, gyorsítja, támogatja azok működését, egyensúlyba hozza a test energiarendszerét. A thai masszázs a test egészében futó tíz fő energiavonal elméletén alapszik. Az érzéssel végzett nyújtások, húzások oldják az izmok és az ízületek merevségét, feszültségét, növelik a test rugalmasságát. Masszázs után frissnek, ruganyosnak érezzük magunkat, könnyebben mozgunk, megszűnik izmaink merevsége, betokozódása.

 

A hagyományos thai masszázst a talajszinten végzik. Ennek van filozófiai, testi és praktikus oka is. Egyrészt az egy magasságban való tartózkodás azt jelképezi, hogy a masszőr egyazon szinten van a pácienssel, igyekezik vele mindenben összhangot találni. Másrészt ez az elhelyezkedés megkönnyíti a masszírozást. A masszőr az erőkifejtéshez nem az izomerejét, hanem a testsúlyát és évezredek alatt kikristályosodott technikai elemeket használ. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, bárhol elvégezhető.

 

A thai masszázs gyógyító hatása messze felülmúlja a konvencionális nyugati orvosi terápiás ajánlásokat olyan területeken, mind például az asztma, székrekedés, vállmerevedés, szívinfarktus utáni  regeneráció,  idegi kimerültség, végtagok mozgékonyságának helyreállítása.

 

Thaiföldön a masszázs több mint 2500 éves hagyománya természetes módon részét képezi a mindennapi életnek. A thai családok egészségközpontú, a természetességen alapuló gondolkodásának állandó része az egymással való lelki és testi törődés, amelynek egyik eleme maga a thai masszázs, a másik testének a gyógyító céllal történő megérintése és ápolása.